Waterlaboratoria

De waterlaboratoria van het ADC

Het water dat uit de kraan stroomt, moet met een gerust hart kunnen worden gedronken, met de garantie dat het veilig is. In opdracht van de overheid, zorgt het ADC hiervoor met dagelijkse controles in twee waterlaboratoria: een fysisch-chemisch waterlaboratorium van de afdeling Toxicologie en Geneesmiddelenonderzoek en een microbiologisch waterlaboratorium van de afdeling (Medische) Microbiologie. Het ADC is ISO-geaccrediteerd voor de controle van drink- en dialyse-water. Lees hier meer daarover.

Zowel het chemisch waterlaboratorium als het microbiologisch waterlaboratorium van het ADC analyseren zwembadwater, zeewater en putwater op verzoek


Het microbiologisch waterlaboratorium verricht op verzoek ook analyses van onder meer:

  • zwembadwater
  • zeewater
  • putwater

Het chemisch waterlaboratorium

Zowel het chemisch waterlaboratorium als het microbiologisch waterlaboratorium van het ADC analyseren zwembadwater, zeewater en putwater op verzoek.

De fysisch-chemische kant van deze testen strekt zich verder uit tot koelwater, afvalwater en proceswater. Afhankelijk van het water dat voor onderzoek wordt aangeboden, kunnen ook additionele analyses worden uitgevoerd. Dat wordt in overleg bepaald. Het ADC is graag van dienst ten behoeve van waterveiligheid.

De testen die verder ook uitgevoerd worden door het fysisch-chemisch waterlaboratorium zijn:

Fysisch:

pH
geleidbaarheid
TDS
alkaliniteit
troebelheid
kleur
sulfaat fluoride
orthofosfaat
chloride
vrij chloor

Metalen
koper
zink
calcium en magnesium (totale hardheid)

Testen van water op verzoek

Afhankelijk van het water dat voor onderzoek wordt aangeboden, kunnen ook additionele analyses worden uitgevoerd. Wij helpen je graag met vragen over waterveiligheid. Wat er exact onderzocht moet worden, dat bepalen we samen. 

De gespecialiseerde waterlaboratoria van het ADC staat dagelijks klaar om te adviseren. Er zijn ook speciale flessen beschikbaar voor het transport van het water dat je wil laten onderzoeken.

Neem hier contact op met de Waterlaboratoria van het ADC met vragen of voor een advies.