Moleculaire Diagnostiek

Moleculaire Diagnostiek

Binnen het onderzoeksgebied Moleculaire Diagnostiek (MD) ligt de focus op betrouwbare en vooral snelle labuitslagen. Door de specifieke eigenschappen en de gevoeligheid van DNA en van RNA zorgt de Moleculaire Diagnostiek voor kwaliteit en snelheid in haar testen, met de zorg voor patiënten altijd voorop. De ontwikkelingen binnen dit vakgebied volgen elkaar in een razendsnel tempo op — een trend die onze vakspecialisten op de voet volgen.

De afdeling werkt nauw samen met huisartsen en medisch specialisten voor snelle, accurate resultaten. Daarbij blijft de focus op het leveren van goede service aan de medici en aan de patiënten.

De Medische laboratoria zijn sinds juni 2016, NEN-EN-ISO 15189 geaccrediteerd door het RvA onder de activiteit ‘TESTEN’ met registratienummer M297.

Voor een overzicht van de geaccrediteerde verrichtingen, wordt u doorverwezen naar de scope van accreditatie van het ADC NV op https://www.rva.nl.

De afdeling Moleculaire Diagnostiek biedt service van de hoogste kwaliteit en snelle levering van testresultaten.

De afdeling Moleculaire Diagnostiek richt zich op: 

  • de snelle detectie van micro-organismen die infecties veroorzaken
  • het monitoren van chronische infectieziekten
  • het vaststellen van genetische aandoeningen

Wij werken nauw samen met huisartsen en medisch specialisten voor snelle, accurate resultaten. Daarbij behouden wij onze aandacht voor service aan specialisten, artsen en patiënten.

Centrale functie

De afdeling Moleculaire Diagnostiek van het ADC is voorzien van de modernste apparatuur en is continu bezig met het implementeren van de meeste recente technieken en procedures.

De afdeling vervult dan ook een spilfunctie voor andere analytische afdelingen van het ADC. De afdeling verleent diensten aan collega-afdelingen Klinische Chemie en Hematologie (KCH), Medische Microbiologie (MMB), het Microbiologisch Waterlaboratorium en, sinds kort, ook Pathologie.

Het opsporen van ziektes

De afdeling is ingericht om diagnostische diensten aan te bieden voor een breed scala van infectieziekten. Van seksueel overdraagbare aandoeningen, zoals chlamydia, gonorroe ,herpes en HIV tot de veroorzakers van onder andere gastro-enteritis.
Voor de beste diagnostiek biedt de afdeling MD van het ADC ook diverse compacte en brede pakketten aan, voor een compleet onderzoek naar virale meningitis, respiratoire pathogenen en gastro-enteritis. Ook biedt de afdeling diagnostiek op virussen zoals Dengue, Chikungunya en Zika.

Naast de bovengenoemde diensten biedt de afdeling ook de mogelijkheid voor het diagnosticeren van ziekenhuisinfecties en de monitoring van infectieziekten zoals Hepatitis B en C. Ook zijn er panels beschikbaar voor de detectie en de kwantificering van verschillende virale infecties; denk hierbij aan HIV, het Epstein Barr virus, BK en CMV.