
Moleculaire Diagnostiek
De afdeling Moleculaire Diagnostiek richt zich op:
- de snelle detectie van micro-organismen die infecties veroorzaken
- het monitoren van chronische infectieziekten
- het vaststellen van genetische aandoeningen
De specialisten van het onderzoeksgebied Moleculaire Diagnostiek zorgen samen met huisartsen en medisch specialisten voor snelle, accurate resultaten. Daarbij blijft de focus op goede service voor de medici en de patiënten.
Klinische Chemie en Hematologie (KCH)
De afdeling Klinische Chemie en Hematologie van het ADC doet onderzoek in bloed en andere menselijke lichaamsvochten. De onderzoeken van deze afdeling zijn gecentreerd rondom:
- het vaststellen of uitsluiten van een ziektebeeld
- het volgen van het verloop van een ziekte en het effect van een behandeling
- het voorkómen van bepaalde ziekten


Toxicologie en Geneesmiddelenonderzoek (TGO)
De afdeling Toxicologie en Geneesmiddelenonderzoek van het ADC onderzoekt de ongewenste en schadelijke effecten van chemische stoffen in het menselijke lichaam. De maatschappelijke rol van deze afdeling is noemenswaardig, gezien de aard van de onderzoeken die dagelijks worden uitgevoerd. Van Food Safety tot forensisch onderzoek in opdracht van het Openbaar Ministerie: de afdeling TGO voert een grote variëteit aan onderzoeken uit.
De afdeling TGO richt zich onder meer op:
- Gerechtelijk onderzoek
- Zowel klinisch als forensisch toxicologisch onderzoek
- Geneesmiddelenonderzoek
- Klinisch-farmaceutisch onderzoek
- Bodemonderzoek
- Waarden voedingstabel
- Wateronderzoek
- Warenonderzoek
- Food Safety
Medische Microbiologie (MMB)
Bij de afdeling Medische Microbiologie draait alles om infecties. Een blaasontsteking, een schimmelinfectie of een Zika- of HIV- test tijdens een zwangerschap: dit zijn enkele voorbeelden van ziekten die kunnen worden veroorzaakt door bacteriën, schimmels en virussen. Het medisch microbiologisch laboratorium van het ADC doet onderzoek naar al deze ziekten.
De huisarts of specialist kan een patiënt naar het laboratorium sturen voor onderzoek en dat kan verschillende redenen hebben. Het kan voor de arts nodig zijn om te weten welke ziekte er speelt en welke antibiotica er nodig zijn, maar ook om te weten te komen of de patiënt een ziekte al heeft gehad of goed gevaccineerd is.


Onze waterlaboratoria
In opdracht van de overheid, zorgt het ADC voor veilig drinkwater door middel van dagelijkse controles in de waterlaboratoria van het ADC. Wij beschikken over een chemisch waterlaboratorium en een microbiologisch waterlaboratorium. Lees hieronder meer over de Waterlaboratoria van het ADC.
Pathologie
De patholoog werk voornamelijk achter de schermen. Bij het ADC kijken deze specialisten op het niveau van weefsels, cellen en moleculen naar ziektes en afwijkingen. Met de resultaten van dit onderzoek kunnen artsen een nauwkeurige diagnose stellen. Pathologisch onderzoek wordt breed ingezet en met een gespecialiseerd team doet het ADC een enorme variëteit aan onderzoek, van forensisch tot kankeronderzoek.
