Moleculair Diagnostiek

Moleculaire diagnostiek zet nieuwe standaards

Vandaag de dag veroveren technieken in de Moleculaire Diagnostiek (MD) de wereld van de diagnostiek. MD biedt niet alleen snelle detectie van infectie veroorzakende micro-organismen en monitoring van chronische infectieziekten maar ook de detectie van erfelijke, genetische aandoeningen. MD vestigt nieuwe standaards in het vakgebied door de diagnostische omlooptijd te reduceren van een week naar minder dan vijf uren. Dit resulteert in een betere patiëntenzorg en kostenbeheersing in de gezondheidszorg.

Het Analytisch Diagnostisch Centrum NV (ADC) heeft een afdeling MD in Otrobanda, dat NEN-EN-ISO 15189:2012 geaccrediteerd is, onder het Raad van Accreditatie (RvA) registratienummer M297, voor de verrichtingen zoals beschreven in de scope: https://www.rva.nl/. Dit laboratorium is geoutilleerd met de modernste apparatuur die wordt bediend door toegewijde, multidisciplinair gediplomeerde analisten. Het werkt nauw samen met huisartsen en medisch specialisten voor snelle, accurate resultaten.
Het verbeteren van de zorg en de testresultaten van de patiënten is één van de hoofddoelen en daarom doorlopen alle analyses een kwaliteitscontrole voordat het eindresultaat de deur uitgaat.

Genetisch materiaal kan worden geïsoleerd uit monsters die de huisarts of de specialist afneemt. Dat kan ook op een van onze acht prikcentra.

De afdeling is ingericht om diagnostische diensten aan te bieden voor een brede scala van infectieziekten. Van seksueel of verticaal overdraagbare aandoeningen, zoals Chlamydia trachomatis (CT), Neisseria gonorrhoeae (NG), Herpes Simplex Virus 1-2 (HSV) en het Human Immunodeficiency Virus (HIV) tot de veroorzakers van, bijvoorbeeld, gastro-enteritis.

ADC’s afdeling MD biedt diverse panels aan voor een compleet onderzoek naar Gastro-enteritis om artsen te helpen bij differentiële diagnostiek.
De detectie van infectie veroorzakende micro-organismen in het bovenste en het onderste ademhalingskanaal in één panel of in afzonderlijke analyses kan ook.

De afdeling kan ook nieuwe diagnostische analyses opzetten tijdens de uitbraak van verschillende opkomende of  opnieuw opkomende Arbovirussen zoals Dengue, Chikungunya en Zika.

Verder werkt de afdeling ook nauw samen met infectiologen voor de detectie en de monitoring van chronische infectieziekten zoals HIV en het Hepatitis C en Hepatitis B Virus. Er zijn ook panels beschikbaar die speciaal zijn ontworpen voor patiënten met immunodeficiëntie of voor de detectie en het kwantificeren van virale infecties zoals  Epstein Barr, BK en CMV.

De afdeling MD bundelt de krachten en expertise met ADC’s afdeling pathologie voor de screening, detectie en genotypering van één van de meest voorkomende, seksueel overdraagbare virussen: het Human Papilloma Virus – een veroorzaker van genitale wratten en kanker.
De afdeling biedt ook de screening en monitoring aan van ziekenhuisinfecties.